dimecres, 30 de desembre del 2020

L13 CERCLE CROMÀTIC

  El Cercle Cromàtic : És un esquema on els colors apareixen ordenats segons la relació que tenen entre sí. 

Està format per colors primaris i per colors secundaris.

Els colors primaris són el groc, el magenta(roig) i el cian. Aquests són els colors bàsics, perquè no es poden obtenir amb la barreja d’altres colors.


REPORT THIS AD

Els colors secundaris són el taronja, el verd i el violeta. S’obtenen al combinar els colors primaris.


La suma dels tres colors primaris ja que es sumen la totalitat dels colors pigments possibles donaria el negre.

El blanc es considera la falta de color.

Un cercle cromàtic de sis tons està format pels tres colors primaris; i entre aquests se situen els tres secundaris, que s’obtenen barrejant un color primari amb altre color primari.

Però podriem aconseguir ampliar el cercle cromàtic a més tons. Per exemple, si ampliarem a dotze, als anteriors afegiríem que, entre cada secundari i primari hi havera el terciari que s’origina de la seua barreja.

Hem de saber que, tots els tons tenen associada una sensació tèrmica. Podem dividir el cercle cromàtic en dos grups o meitats: un grup amb els colors que s’associen al fred i un altre amb els colors que s’associen a la calor. Mireu la imatge. La recordeu? Sí, a l'inici del curs, en la portada, ja us la vaig mostrar.

Què anem a fer nosaltres? 
Observeu i analitzeu la imatge perquè anem a reproduir-la!
Necessitarem els 3 COLORS PRIMARIS (GROC, MAGENTA, CIAN) + BLANC + NEGRE de tèmperes; pinzell, pot per a l'aigua i una paleta per a poder barrejar els colors. I, només ara al principi el compàs i el regle. 
Amb el compàs farem 3 CIRCUMFERÈNCIES CONCÈNTRIQUES de 3, 6 i 9 cm de radi de manera que la totalitat del cecle tinga un diàmetre de 18 cm. I farem la divisió de la circumferència en 12 parts iguals.
Els colors més saturats, és a dir, els més purs, es situaran a la zona intermèdia. Cap a l'interior es barregaran amb el blanc per a aconseguir donar-los llum i cap a l'exterior amb el negre per a aconseguir enfosquir-los.
COMPTE: QUAN FEM LA BARREJA I DESPRÈS DE PINTAR EN LA SEUA ZONA ASSIGNADA , EL SOBRANT EL DIVIDIREM EN DOS, UN PER A AFEGIR-LI BLANC I PINTAR; I L'ALTRE PER A AFEGIR-LI NEGRE I PINTAR. 
Una vegada acabat tindrem un cercle cromàtic de 12 tons: 3 primaris + 3 secundaris + 6 terciaris.


Més informació en: http://colora3r.blogspot.com/2018/04/el-cercle-cromatic-colors-freds-i-calids.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ELS NOSTRES AUDIOVISUALS

FELICITACIÓ DE NADAL 2022         REGAL PER A XAXI (PROJECTE LINGÜÍSTIC XÀTIVA - XIRIVELLA),  juny 2023